04202024sob

Seniori a turistika: ako na to a čo to môže do vášho života priniesť?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Turistika vo všeobecnosti patrí medzi športy, ktoré sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Môžete k nej viesť deti od mala, venovať sa jej v produktívnom veku, ale rovnako je vhodná aj pre seniorov. Medzi základy patrí výber správnej trasy a následne aj budovanie vlastnej kondície pravidelným a aktívnym pohybom. Takýmto spôsobom môžete v každom veku vykonávať turistiku a užívať si jej benefity na váš organizmus.

Seniori a turistika: ako na to a čo to môže do vášho života priniesť?

Aké benefity má turistika na organizmus?

V článku American Hiking Society Health Benefits of Hiking (Zdravotné benefity turistiky) nájdeme množstvo rôznych informácií ohľadom pozitívneho vplyvu turistiky na naše telo. Medzi takéto benefity patrí napríklad zníženie rizika vzniku srdcových chorôb. Pohyb má totiž pozitívne vplyvy na redukciu srdcových problémov a chorôb. Rovnako je to aj s hypertenziou. Vysoký krvný tlak je seriózny zdravotný problém. Turistika, ako aj ostatné druhy športov, znižujú krvný tlak a tým majú pozitívny vplyv pre ľudí s hypertenziou.

Medzi novodobé civilizačné choroby bezpochyby patrí aj cukrovka. Aj v tomto prípade je pohyb zaručenou pomôckou, pričom pri cukrovke 1. typu môžete chôdzou redukovať množstvo inzulínu, ktoré potrebujete. Rovnako je to aj s obezitou, či osteoporózou. Turistika však dokáže riešiť aj psychické ťažkosti ako je napríklad úzkosť. Určite sa teda oplatí zobrať si turistickú obuv a vyraziť na kopec.

Prečo je turistika vhodná pre seniorov?

Asi pre žiadneho človeka nie je novinkou, že so starobou sa zvyšuje aj množstvo ochorení a klesá výkonnosť. To vedie k tomu, že seniori majú množstvo zdravotných ťažkostí no nevedia im čeliť a riešiť ich. Turistika však patrí medzi športy, ktoré sú pri voľbe správnej trasy vhodné aj pre seniorov. Dôležité je vyberať s dôrazom na vašu fyzickú kondíciu – viac o trekingu môžete nájsť aj na randevu.

Práve množstvo zdravotných ťažkostí a neschopnosť pravidelného a tak potrebného pohybu vedie často aj k psychickým ťažkostiam. Podľa štúdie publikovanej v Scientific Reports v júni 2016 má príroda na naše mentálne zdravie množstvo pozitívnych vplyvov. Redukuje stres, depresiu, podporuje kontakt s komunitou a rovnako aj podporuje chuť na fyzickú aktivitu. Príroda a pohyb je teda to čo by seniorom naozaj mohlo pomôcť k lepšiemu životu.

Na druhej strane ak máte v rodine alebo okruhu známych aktívnych seniorov, pokojne ich zoberte na treking. Môžete si užiť krásne spoločné chvíle v prírode a predstaviť im novú možnosť ako tráviť voľný čas a pomôcť si k lepšiemu a pevnejšiemu zdraviu. Za psychické a mentálne zdravie to stojí a pritom si to vyžaduje tak málo.

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť

TV program: