04242024str

Ako sa (ne)nechať oklamať letnou brigádou

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ako sa (ne)nechať oklamať letnou brigádouNITRA 26. júna 2015 - S príchodom leta sa množstvo ľudí začalo obzerať po možnosti práce formou brigády. Sú medzi nimi študenti, ale aj dôchodcovia, ktorí potrebujú nejaké to euro navyše.

Nitra ponúka pomerne široké spektrum brigád a práce na skrátený úväzok, no o to viac je aj podvodníkov a falošných pracovných ponúk. Čomu sa vyhnúť a ako postupovať pri hľadaní brigády sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Ako má vyzerať seriózna pracovná ponuka a kde ju hľadať?
V prvom rade sa pri čítaní inzerátu treba pozerať na celistvosť pracovnej ponuky a uvedený kontakt na potenciálneho zamestnávateľa. Ak náplň práce nie je uvedená aspoň čiastočne, jedná sa s veľkou pravdepodobnosťou o podvod. Hovoríme najmä o inzerátoch v podobe: „Príďte, všetko vám vysvetlíme.

Druhým základným bodom je kontakt na zamestnávateľa. Ak inzerát pridala osoba s menom „Pracovná pozícia“, stojí za to aspoň zvážiť, či jej zašlem svoje osobné údaje. Dôveryhodnejšie bývajú spravidla inzeráty s priloženým telefonickým kontaktom. Ak inzerent uverejní svoje telefónne číslo, určite sa najprv informujte telefonicky.
Súčasná doba velí ľuďom hľadať prácu pomocou sociálnych sietí. V rozličných skupinách zameraných na ponuku/hľadanie práce však nájdete aj množstvo falošných pracovných ponúk a odkazov, ktorých jediným cieľom je získať vaše osobné údaje. Preto prácu hľadajte radšej na osvedčených stránkach alebo si zájdite priamo do mesta.

Pozor na pochybné praktiky na pohovore:
Ak už prídete na pracovný pohovor, zostaňte obozretný. Trvajte na tom, aby vám už počas pohovoru bolo presne ozrejmené, čo bude vašou náplňou práce. Veľmi ľahko môže prísť k situácii, kedy sa o tom, čo budete robiť, dozviete až v prvý pracovný deň.
Ak niečo podpisujete, čítajte pozorne a nevynechajte ani jediný riadok. Pamätajte, že seriózna pracovná zmluva musí byť v slovenskom jazyku.


Portál NITRAONLINE.SK hľadá spolupracovníkov!

Portál Nitraonline.sk hľadá spolupracovníkov pre obchodné zastupovanie, na dopisovanie, realizáciu fotoreportáží a videoreportáží, redaktorskú prácu. Príp. ak sa venujete, alebo poznáte niekoho, kto by rád pracoval ako obchodný zástupca pre portál Nitraonline.sk s bezkonkurenčnými províziami, resp. ak poznáte niekoho, kto sa venuje, alebo by sa chcel realizovať napr. v tvorbe zaujímavých videí, video relácii, fotoreportáží, dopisovaní pre portál Nitraonline.sk, ozvite sa.

Tel.: 0903 671 087

e-mailTáto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Viac tu: https://www.nitraonline.sk/pracovne-ponuky/669-manazer-obchodny-zastupca-redaktor-fotograf-portalu-nitraonline-sk

Staňte sa spolutvorcom portálu NITRAONLINE.sk!

Ak je vo Vašom okolí niečo, na čo by ste chceli upozorniť, stalo sa niečo vo Vašom okolí, posielajte nám tipy, fotografie, videá, informácie, radi ich budeme na portáli Nitraonline.sk uverejňovať. Posielajte na e-mail: info (zavináč) nitraonline.sk, alebo telefonicky na: 0903 671 087


Seriózna práca z domu? Zabudnite!
Pracovať a zarábať v pohodlí domova je snom väčšiny populácie. V modernej dobe, kedy je internet zlatou baňou, je to skutočne možné. Rozhodne však nie formou brigády. Rozličné „klikačky“ a čítanie reklamných mailov môžu spôsobiť viac problémov než úžitku. Väčšinou je táto práca veľmi málo výnosná. Každým kliknutím na neznámy reklamný odkaz navyše riskujete, že si do počítača pozvete neželané vírusy. Tým sa problém zďaleka nekončí. Počítačové vírusy sa poľahky môžu dostať k vašim osobným údajom.
Ďalším typom pochybnej práce z domu sú napr. montáž drobných predmetov, lepenie obálok a pod. Ide o jeden z najstarších podvodov. Ako príklad si predstavte skladanie pier. Nielenže na podobnú prácu existujú stroje, ale väčšiu cenu než poskladané pero majú samotné súčiastky! Tento typ práce začína tým, že odkúpite od podvodníka súčiastky a poskladané pero už nemá kto predať. Podvodník zarobí na predaji súčiastok, z ktorých má byť zložený finálny produkt. Preto nikdy neposielajte nikomu peniaze vopred! Mohlo by sa vám to škaredo vypomstiť...

Veríme, že tento článok pomôže potenciálnym brigádnikom rozlíšiť medzi tým, čo je a nie je seriózna pracovná ponuka. Pri hľadaní brigády želáme čitateľom veľa obozretnosti a šťastnú ruku.
zdroj: Matej Ondrišek, ilustračné foto: Milkky

Budete aj Vy cez leto brigádovať? Stretli ste sa s podivnými ponukami? Podeľte sa s nami v komentároch s Vašimi skúsenosťami...

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť

TV program: