04192024pia

V Nitre bude medzinárodný festival bubnov aj komunitná záhrada

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

NITRA 15. januára 2014 - Členovia Klubu darcov Nitrianskej komunitnej nadácie (NKN) už desať rokov podporujú dobré nápady v našom meste.

Klub darcov bol tento rok výnimočný

Do Klubu darcov sa zapojilo 139 osobností z nášho mesta, ktorí venovali sumu 4 130 €.
12. decembra v nitrianskej Synagóge rozhodovali o najlepších nápadoch pre Nitru. Veľkolepá oslava 10. ročníka Klubu darcov sa vydarila.

V Nitre bude medzinárodný festival bubnov aj komunitná záhrada - See more at: https://www.nitraonline.sk/spolocnost/ostatne-zo-spolocnosti/2507-v-nitre-bude-medzinarodny-festival-bubnov-aj-komunitna-zahrada#sthash.cKCTX112.dpuf

Výsledok tohto roka prekonal všetky očakávania. 139 darcov, 3 tváre Klubu darcov, 14 skvelých nápadov pre Nitru, podujatie, na ktoré prišlo 130 ľudí, medzi inými členovia Klubu darcov, uchádzači o grant, kapelka Jamestown, médiá, dobrovoľníci a hostia.

Čo bolo na začiatku?

Nitrianska komunitná nadácia už desiaty rok ponúkla obyvateľom Nitry a okolia možnosť rozhodovať o tom, čo vo svojom meste podporia. Do Klubu darcov sa mohli pridať Nitrania od septembra do konca novembra 2013 cez stránku nadácie. Cieľom roka bolo nájsť v Nitre 100 darcov. Výzva bola nielenže splnená, ale prekonala aj očakávania – NKN našla 139 darcov.

Nitrianska komunitná nadácia - klub darcov 2013

Pomohli osobnosti, partneri a priatelia nadácie

„To, že sa nám podarilo našu výzvu naplniť je zásluha všetkých našich priateľov. Pridali sa k nám známe tváre (Miriam Šmahel Kalisová, Miroslav Stoch a Štefan Pčelár), pán primátor Nitry Jozef Dvonč, členovia správnej rady, podnikatelia, bývalí darcovia, ľudia z neziskových organizácií, ktoré podporujeme, dokonca sa kvôli nášmu cieľu vyskladali aj šesťdesiati učitelia. Všetci nám dodali neuveriteľné množstvo energie a chuti do ďalšej práce,“ prezradila Petra Hadžová, PR manažérka nadácie. Partnermi akcie boli Mesto Nitra, firma ENVI-GEOS Nitra, Podpecníky a tlačiarne Garmond Nitra.

Nitrianska komunitná nadácia - klub darcov 2013

Podporené projekty

Darcovia si vybrali 3 projekty, ktoré získali granty v hodnote 2 400 €.

Upravíme školský areál pre 120 žiakov s rôznym druhom postihnutia

Spojená škola internátna, Červeňova 42, Nitra - Vonku sa nám lepšie dýcha - školský dvor je naša pýcha
Spojená škola internátna v Nitre získala z nadácie už niekoľko grantov. Navštevuje ju 120 žiakov s rôznym druhom postihnutia (autizmus, mentálne postihnutie, zrakové, kombinované). Pedagógovia chcú pre svojich žiakov vybudovať na nevyužívanej časti školského dvora aktívnu oddychovú zónu, ktorú budú môcť navštevovať všetci bez ohľadu na hendikep (lavičky, stôl, sedenie). Vedľa plánovanej oddychovej zóny sa nachádza náučný chodník, skleník, bylinkový priestor, kvetinový záhon... Žiaci sa tu môžu vzdelávať počas letných mesiacov, ale aj aktívne tráviť voľný čas.
Žiadaný grant: 1 000 €
Nitrianska komunitná nadácia - klub darcov 2013
Komunitná záhrada bude sprístupnená širokej verejnosti
Campanula, o.z. - KOZA za riEKOu

OZ Campanula uspela už v minulom ročníku Klubu darcov s najvyšším počtom hlasov a získala grant na environmentálnu výchovu detí a mladých ľudí. Z tohto projektu vzišli 3 ekozáhradky v areáloch škôl a škôlok, čistá rieka Nitra, Zobor a park. Do projektu bolo zapojených viac ako 60 malých dobrovoľníkov. Tentoraz prišli s nápadom vytvoriť komunitnú záhradu za riekou Nitra (Hidepark Nitra, Vodná ul.), do tvorby ktorej bude prizvaná široká verejnosť (deti MŠ, ZŠ, SŠ, dospelí). Chcú takto inšpirovať ľudí k tvorbe zelených a jedlých miest u nich doma, na balkónoch, strechách a mestských priestranstvách. Okrem zlepšenia životného prostredia má tento projekt pomôcť aj k fyzickému a psychickému zdraviu ľudí. Súčasťou budú aj tvorivé remeselné dielne, prednášky o zdravej výžive a varení, ekológii, umení, ktoré sa budú realizovať v komunitnej záhrade. Tieto podujatia budú prístupné širokej verejnosti.
Žiadaný grant: 900 €

Nitra zažije po prvýkrát medzinárodný festival bubnov

Umelecká spoločnosť TAMBORES, o.z. - drumpoint Slovakia 2014 - Medzinárodný festival bubnov a perkusií
Umelecká spoločnosť Tambores organizuje voľnočasové aktivity pre všetky vekové kategórie, usporadúva kultúrne podujatia, koncerty, bubenícke show... Chcú priniesť do Nitry unikátny festival, vďaka ktorému poskytnú domácim, ale aj turistom netradičný kultúrny zážitok. Drumpoint 2014 je medzinárodné stretnutie bubeníckych kapiel pôsobiacich v Európe. Mladé bubenícke kapely, ale aj kapely s dlhoročnou tradíciou sa počas trojdňového festivalu predstavia vystúpeniami v centre mesta i spoločným galaprogramom na Svätoplukovom námestí. Jednotlivé vystúpenia budú prebiehať počas záverečného dňa festivalu priamo v centre mesta (pešia zóna, Svätoplukovo námestie).
Žiadaný grant: 500 €

Klub darcov 2013 ponúkol  množstvo noviniek

  • Prvýkrát možnosť online darovania
  • 3 tváre – Miroslav Stoch, Miriam Kalisová, Itcho Pčelár
  • Výzvu – Hľadáme v Nitre 100 darcov
  • Jedinečné podujatie s tombolou, kapelkou Jamestown a koledou v podaní NKN

Členovia nitrianskeho Klubu darcov doteraz podporili už 71 verejnoprospešných aktivít
v Nitre za viac ako 38 000 €.  
Ak sa chcete pridať do 11. ročníka Klubu darcov a podporiť dobré nápady v našom meste, kliknite na www.nkn.sk.

Všetky fotografie z podujatia Členov Klubu darcov Nitrianskej komunitnej nadácie si môžete pozrieť tu.

Rozhodovanie darcov bolo tento rok omnoho náročnejšie, nakoľko mali najlepšie nápady pre Nitru vyberať z videoprezentácii. Sami si môžete pozrieť, že všetky nápady boli naozaj výnimočné.

Prezentačné videá všetkých projektov nájdete tu:











zdroj: Nitrianska komunitná nadácia, fotografie: Elfo.sk

Pridať komentár


Bezpečnostný kód
Obnoviť

TV program: